Tid til forandring

Brunsviger – som den bør være!

20180322_182517

Ingredienser
Dej

25 g gær
3 dl gårdmælk (eller sødmælk)
100 g blødt smør
2 spsk sukker
1 tsk salt
1 tsk stødt kardemomme
1 M/L æg
550 g mel

Karamel

300 g smør
300 g brun farin

 

Sådan gør du

Kom gær og salt i en stor skål og rør til gæren er opløst/smeltet. Tilsæt mælk, sukker, æg, kardemomme og mel. Rør godt sammen.

Kom smør op i dejen og ælt til dejen er glat og smidig. Det er meningen at dejen skal være lidt blød.

Lad dejen hæve 1 time under et klæde.

Imens dejen hæver, kan du lave karamellen. Kom smør og farin i en gryde og smelt ved middel varme (omkring 4). Husk at røre lidt i massen imens den smelter, så sukkeret ikke brænder på. Når det er smeltet pisker su det godt sammen, så det bliver en homogen masse. Tag det af varmen.

Del dejen i 4 (den ene lidt større end de andre). Rul den største flad, så den kan dække en springform helt – bund, kant og lidt over kanten. Du må IKKE ælte dej-stykkerne, inden du ruller dem ud. Så aktiverer du gluten, og de vil være svære at rulle ud. Kom bagepapir i bunden af en springform og læg første (oversized) udrullede dej i. Igen – det er altså vigtigt at dejen er rullet så meget ud, at den også ligger op ad siderne og lidt ud over kanten.

Smør karamel på (kun bunden, ikke op ad kanten). Rul endnu et stykke dej ud, men denne gang skal den bare dække bunden. Karamel på. Gentag.

Når sidste udrullede dej er lagt på, så lukkes hele brødet ved at trykke dejen fra sidste lag sammen med dejen fra første lag (som går op ad siderne).

Lav fordybninger i dejen med fingrene (uden af lave hul i lagene), og kom så resten af karamellen på topoen.

Bag brunsvigeren i en 200° forvarmet ovn, i 35 minutter. Den skal være på rillen lige under midten.

Den smager bedst lun, men bliver bestemt ikke dårlig af at blive spist dagen efter – så man kan sagtens lave den i forvejen, hvis man vil glæde sine gæster eller familie med lidt mundgodt 🙂

20180322_181909

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tid til forandring